Tekijä - Tietoa Pekasta

Olen kotoisin Kemijoen rantatörmältä, ja asun edelleen kotitilallani Auttin kylässä, n. 80 kilometriä Rovaniemeltä Posiolle, luonnonkauniiden lappilaisten maisemien keskellä. Vartuin maatalouden parissa, vanhempani saivat elantonsa maanviljelystä ja karjanhoidosta.

Opintieni aloitin Auttin kansakoulusta ja menin sitten Pirttikoskelle keskikouluun. Ammatillisen koulutuksen olen käynyt kahdessa eri vaiheessa, Tammelassa ensin metsäntyönjohtajakoulun ja muutaman vuoden päästä valmistuin Evon metsäopistosta metsätalousinsinööriksi. Työskentelin mm. puistonvalvojana Pallas-Ounastunturin kansallispuistossa 4 vuotta, Metsäntutkimuslaitoksella Rovaniemellä sekä Lapin ympäristökeskuksessa suunnittelijana. Työskentelin myös Rovaniemen kaupungin ja Sodankylän kunnissa projektitöissä. Johdin projektipäällikkönä mm. nelostie-projektia, jossa hoidettiin nelostien varren maisemointia.

Vuonna 2001 tulin valituksi Keskustan Lapin piirin toiminnanjohtajaksi, missä tehtävässä olen edelleen.

Voin sanoa, että sain Keskusta-aatteen jo äidinmaidossa. Äiti oli aktiivinen järjestöihminen ja Keskusta-toimija. Olin nuorempana kotikyläni kylätoiminnassa mukana ja olen nykyään kyläyhdistyksen puheenjohtajana. Vuoden 1992 kunnallisvaaleissa tulin ensimmäisen kerran valituksi Rovaniemen maalaiskunnan kunnanvaltuustoon. Olen sen jälkeen toiminut monissa kunnallisissa luottamustoimissa yli 25 vuoden ajan. Toimin Yläkemijoen aluelautakunnan puheenjohtajana kahdeksan vuotta. Monien luottamustehtävieni hoitamisesta olen saanut tunnustuksena Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristin.

Metsä on tärkeä osa elämääni. Harjoitan aktiivista metsänhoitoa kotitilallani ja olen mukana myös metsänomistajien luottamustehtävissä. Olen toiminut Rovaniemen metsänhoitoyhdistyksen puheenjohtajana 15 vuoden ajan ja hoidan pestiä edelleen. Aikaisemmin olen toiminut myös Lapin Metsämarkkinat Oy:n hallituksen puheenjohtajana useamman vuoden ajan sekä kuulunut Metsävaltuuskuntaan ja Pohjois-Suomen Metsänomistajien liiton hallitukseen.

Lapin ja Suomen kestävän metsänhoidon, metsänomistajien sekä metsäteollisuuden toimintaedellytysten turvaaminen on minulle keskeinen tavoite politiikassa. Suomi elää metsästä ja sen monipuolisesta käyttämisestä.

Kristillinen ja kirkollinen perinne elämässäni on voimakkaasti lähtöisin jo lapsuuskodistani. Äitini toimi mm. pyhäkoulunopettajana. Pidän tärkeänä, että tulevienkin sukupolvien kasvatuksessa näkyisi kristillisyys osana suomalaista kulttuuriperintöä. Toimin nykyään Rovaniemen kirkkovaltuuston puheenjohtajana. Harrastuksiini kuuluu myös kuorolaulu.

Lappi on ollut minulle hyvä paikka elää ja toimia. Toivon, että se on sitä myös tuleville sukupolville. Minulla on itselläni neljä lasta ja nyt myös jo yksi lapsenlapsi.

Sekä nykyisen työni että luottamustehtävieni kautta koko Lappi on tullut minulle hyvin tutuksi ja olen saanut paljon ystäviä ympäri maakuntaa. Tämä yhdistettynä muuhun elämänkokemukseeni antaa minulle perustan hoitaa meille lappilaisille tärkeitä yhteisiä asioita nyt eduskunnassa, jos te äänestäjät haluatte antaa minulle vaaleissa luottamuksen.